Mediální matrix má povážlivé trhliny

7. 03. 2014 8:44:28
Při sledování včerejší tiskové konference po skončení jednání špiček zemí EU v Bruseli mi až bylo líto mediálních žoldáků, kteří na základě takovéto snůšky očividného překrucování, polopravd až lží mají stvořit mediální kýč o zlém Putinovi/Rusku a mírumilovné EU, která se jenom snaží pomoci slabému , prounijní části Ukrajiny, který je nejprve týrán a nyní i vojensky ohrožen agresivitou svého východního souseda.

Nezávidím jim jejich věru těžkou práci , kdy musí přehlédnout evidentní fakta a navzdory nim stvořit fikci, jež by mohla být širokou veřejností akceptována co by reálný obraz probíhajících událostí. Která fakta mám na mysli? Následující:

1) V Mekce byrokratů se k základnímu jednání sešli nikým nevolení vůdci, jak příznačné slovo, dvou skupin, které nemají vůbec žádný mandát vzešlý z demokratického procesu, tj. neprošli vůbec žádnou formou věrohodného/ověřitelného hlasování, špičky EU a nové ukrajinské vlády a vyzvali demokraticky (na demokratičnost volby dohlíželi i mezinárodní pozorovatelé z OBSE) zvolené představitele největší země světa k tomu, aby de facto nečinně přihlížela novému drang nach osten do jejího nejtěsnějšího sousedství.

2) Pošlapávání mezinárodního práva, jehož podstatou je platnost/ctění dlouhodobých pravidel rovnost všech států, projevující se zejména v uplatňování politiky „padni komu padni“ v identických případech, kdy mají probíhající procesy určité společné rysy. Stávající situace vyvolává samozřejmou analogii s „případem Kosovo“. Najednou neplatí právo etnické většiny na daném území rozhodnout o svém sebeurčení, které bylo tak široce poskytnuto kosovským Albáncům, Domnívám se, že Rusko dnes doplácí na svou tehdejší slabost a nerozhodnost. Kdyby tehdy daleko výrazněji podpořilo vedení tehdejší Jugoslávie, je možné, že choutky těch, kteří chtějí blíže k jeho hranici přesunout nějaké Camp Bondsteely by byly o hodně opatrnější.

3) Probíhají snahu o ovládnutí celé planety. Aktuální dění na Ukrajině, ba ani sám Janukovičův režim určitě nebyly největší hrozbou občanským právům, míru a demokracii v regionu. Podobné, možná i početnější, demonstrace probíhali/probíhají v tu samou chvíli bez podstatnějšího zájmu médií v Itálii či Řecku, v Egyptě se zvesela střílí, zavírají a popravují demokraticky zvolení představitelé země, leč je zřejmé, že „úkol zněl jasně“.

4) Neochota počkat na výsledky vyšetřování okolností střelby na Majdanu + ukrajinských voleb. Zběsilá snaha učinit nevratné dohody s loutkovým Jaceňjukovým režimem hned i za cenu ohrožení posvátné krávy – světového míru. Opravdu věří hazardující režiséři tohoto dramatu v to, že případná válka se povede čistě na ukrajinsko-ruském teritoriu?

5) Mocenské zájmy – celý euroatlantický systém se otřásá v ekonomických základech. Lze vyloučit eventualitu, že je jako možná cesta k řešení problémů, když další a další tištění peněz pomalu ztrácí efektivitu, zamýšlena válka? Navíc zdánlivě hodně vzdálená od životů vlastních lidí. Jedná se samo sebou o spekulaci, leč probíhající tažení na ose Kosovo, Irák, Libye, Syrie, Ukrajina + neustálé hledání záminky kombinované se sbíráním sil směrem Írán představuje silnou motivaci k obavě, že někde(?) vznikl takovýto zrůdný plán. Sám o sobě s výjimkou jediné hrozby, té nejvážnější – zničení velké části světa, dává logiku: komu by se nelíbilo vyřešit ekonomické problémy a ještě jako bonus rozšířit svou říši.

Nemylme se, stejný algoritmus činnosti jako při informování o současné „ukrajinské krizi“ uplatňují vládci našeho mediálního prostoru i při ostatním „nezávislém“ a zaručeně „objektivním“ informování o tom, co se v reálném světě děje. Mějme stále na mysli, že nejvěrohodnějšími informacemi, které nám média zprostředkovávají jsou sportovní výsledky a předpověď počasí.

Autor: Miroslav Červenka | pátek 7.3.2014 8:44 | karma článku: 37.13 | přečteno: 1718x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 22.91 | Přečteno: 307 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 832 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 415 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse
Počet článků 70 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1860
Selfmademan. Dělám si rád, co chci a kdy chci. Jsem vnitřně svobodný a velice těžko snáším omezení vnější svobody, ať se mne bezprostředně dotýká nebo ne.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...