Svoboda slova musí platit pro všechny

Tyto řádky jsouz reakcí na článek Jiřího X. Doležala „Adam B. židobijec", který vyšel ve 46. čísle tištěného reflexu přibližně před čtrnácti dny(jediné jeho originální znění se mi na síti podařilo nalézt zde: http://cechycechum.wordpress.com/2013/11/18/jxd-ma-jasno-adam-b-zidobijec-reflex/ ). Na článek jsem ihned reagoval tímto svým textem, který jsem ještě týž den, co vyšel, zaslal do redakce jinak svého celkem oblíbeného Reflexu, konkrétně na mailovou adresu zástupce šéfredaktora Marka Stoniše. Čtrnáct dní jsem čekal na jakoukoliv odezvu. Marně. Protože si myslím, že otázka svobody slova je důležité téma, kterému je dnes věnováno pramálo pozornosti, publikuji text mého dopisu redakci Reflexu na svém blogu.

Nuže k podstatě věci. Coby ctitel svobody slova jsem článkem JXD, v jehož závěru autor schvaluje trestní oznámení(nejen to, JXD navrhuje i umístění Adama Bartoše do ústavu pro choromyslné) svého novinářského kolegy Ondřeje Černého na jiného novináře  za to, co píše ve svých článcích, zhnusem. Zajímalo by mne, jestli článek po sobě JXD četl. Pakliže ano a stojí si za ním, rád bych jej upozornil na několik sporných věcí s jeho článkem souvisejících:
1) JXD svými články o drogách posunul hraniční čáru vnímání této problematiky do té míry, že i někteří původní, většinou starší, zastánci represe v dané oblasti, mluvím samozřejmě o sobě, svůj názor revidovali. Pochopil jsem, že celá problematika je daleko složitější a mé dosavadní informace byly jednostranné.
Překvapuje mne proto, že člověk, hájící tak pregnantně svobodu jednotlivce ve vícero oblastech, je tak netolerantní k názoru druhých v oblasti daleko zásadnější, oblasti svobody slova. Že je JXD dokonce zastáncem státního postihu, třebas dokonce ve formě nařízené ústavní léčby, je pro mne šokojící. Nebylo by možná od věci, aby se JXD na specialistu příslušného oboru kvůli své schizofrenii obrátil sám. Jsem bytostně přesvědčen, že jediným cenzorem článků kohokoliv mají být jeho čtenáři a v žádném případě stát. Jak se státního zásahu kvůli názoru v článku může domáhat člověk, který sám má neblahou zkušenost se státem/cenzorem myšlenek, to mi hlava nebere.
2) Podobně nepatřičně působí článek JXD v kontextu celého čísla Reflexu, věnovaného z valné části sedmnáctému listopadu. Že jedna z ikon časopisu bude vzývat represi za články okořeněnou ještě voláním po zavření do psychiatrického ústavu, tomu říkám kouzlo nechtěného. Má JXD kromě Adama Bartoše ještě další adepty na zavření do ústavu? Zná kromě JXD ještě někdo další onu hranici, po kterou ještě platí svoboda slova a za kterou teda už v žádném případě né? 
3) Problém vidím již v samém užití pojmu „konspirační teorie". Opět dotaz:„Existuje nějaká obecně přijímaná definice konspirační teorie, která jde k jednotlivým teoriím přiložit a snadno na jejím základě oddělit ony konspirační od těch zaručeně nekonspiračních. Obávám se, že nikoli a slůvko „konspirační" je toliko negativním cejchem, majícím ubrat některým teoriím na hodnověrnosti. Vlastnictví možnosti používat tento cejch je dle mého velkou silou při ovlivňování veřejného mínění. Vždyť konspiračním teoriím „můžou věřit jenom blbci, né". Kdo by třeba věřil, že starého dědka Hesse zabil Scotland Yard! Taková kravina. 
4) JXD by se dle mého měl oprostit od mnohých předsudků. Už mi docela přišlo, že při psaní svých článků je schopen uznat, že se mohl mýlit, zejména po přečtení článku o novém sousedovi Valašťanovi, ale hned v dalším čísle napíše článek, kde si ani na chviličku nepřipouští, že by snemohl být majitelem té jediné stoprocentní pravdy. Přitom píše o něčem, o čem nemůže mít relevantní informace. Pakliže ano, pak pouze v případě, že by byl opravdu sám členem nějakého netransparentního uskupení. V tom případě by měl ovšem Adam Bartoš pravdu. 
Nemyslím si, že Adam Bartoš pravdu vždy má. Nečetl jsem od něj mnoho článků a soudím, že často jeho tvrzení stojí na příliš tenkém ledě. Hodněkrát se také jeho předpovědi nepotvrdili. Líbí se mi ale, že skutečně hledá. Píše o věcech, na které nejsou ostatní novináři ochotni ani pomyslet. Svým způsobem je v tomto směru kolegou JXD. Rád si občas nějaké jeho články přečtu, protože mne často obohatí, neboť přinášejí informace, které jsem neznal(např. o antikorupčním spasiteli Janečkovi). Nechť prosím JXD nechá mne a jiné čtenáře rozhodnout, co z toho, co píše ABB je zajímavá informace a co pitomost. Filtr JXD ani státu k tomu v žádném případě nepotřebujeme.

Autor: Miroslav Červenka | neděle 1.12.2013 9:07 | karma článku: 18,46 | přečteno: 882x