Miroslav Červenka

Haló, Vy tam, píše kolega Babiš

9. 09. 2013 8:44:08
Právě ke mně doputovalo psaní, kterým se miliardář Babiš snaží před volbami zlákat voliče. Souběžně s tím vyskočil na webu Parlamentních listů článek o tom, kterakpolitická analytička Veronika Sušové-Salminen odhaduje, že Babišův projekt by ve volbách mohl dostat až 12 procent a vytvořit s TOP 09 budoucí vládní koalici. Hodně odvážné tvrzení a přidáme-li k tomu ještě odhad, že Babišův splácanec kariéristů, kteří ještě/již delší dobu nebyli „u lizu“ budou volit bývalí voliči ODS, dostáváme se do oblasti, kterou běžně označujeme jako sci-fi či fantasmagorii. Jestli tomuto voliči uvěří, pak příštím zachráncem státu a mravů může být i Miroslav Pelta, Jaroslav Starka nebo David Rath. Vždyť přece všichni zmínění již„ něco v životě dokázali“.

Na Babišově dopise mne zaujalo již oslovení „Vážený kolego, Vážená kolegyně“, kterým se pan miliardář snaží navodit atmosféru, že je vlastně jedním z tzv. obyčejných lidí, co třeba v mém okolí každý den vstávají do práce a dřou i na směny, aby dostali nějakých těch 12-17 tisíc a nějak se do příští výplaty protloukli. To oslovení pokládám v jeho případě vysloveně za drzost. Měl by si něco takového „kolega Babiš“ tak na týden zkusit. Možná by ho pak přešli roupy a místo kutí politických piklů by mohl, když už tak chce lidem pomáhat, zřídit a zafinancovat nějakou charitativní nadaci(třeba pro prací servané muže předdůchodového věku, nebo nevím koho, to je vcelku jedno). Takhle je z jeho snahy na sto honů cítit touha zkusit si tu tak kritizovanou politiku taky, dostat se k moci nejen nad svými zaměstnanci, ale nad úplně všemi lidmi v zemi. Věříte mu?

Není ani trochu divné, že by mohl, kdyby jim to tedy vyšlo, mít za partnera stranu TOP 09. Tam mají přece také takového „hodného miliardáře“, který se rád situuje do role „sprostého lidu“ – tu se potuluje po hospodách v celé zemi a pije pivo, tu se nechá na plakátech ztvárnit jako mlaďas s čírem. Nepochybuji o tom, že by jim to šlo dohromady dobře, Schwarzenberg by dosáhl toho, co se zatím žádnému jeho rodovému předchůdci nezdařilo, dosedl by na pražský hrad a zrestituoval vše, kudy kdy nějaký jeho předek někdy jenom prošel. A babiš? Řepka by se, samozřejmě pro naše dobro přece, přidávala kromě pohonných hmot i do potravin, vody a plynu. Ba co navíc, konečně bychom měli důsledně proevropskou vládu. ČR by vzdala hlasovacího práva a dala Evropskému svazu plnou důvěru při rozhodování o naší společné evropské budoucnosti. Ušetřilo by se za cestování a rokování politiků, né.

Ale teď zase vážněji. Co mě ještě na Babišově listu zaujalo, je ona neskutečná míra falešnosti, kdy jedním dechem kritizuje dosavadní politiky, kteří „nikdy nic dobrého pro lidi neudělali“ a v tu samou chvíli těm samým lidem co by napravovatele dnešního opravdu bídného stavu nabízí lidi, kteří součástí té Babišem proklínané politiky po celou dobu byli a jejichž vliv na formování toho, jak to dnes u nás vypadá byl kolikrát dlouhodobý a větší, než vliv nějakého Škárky, Pekárka či Kateřiny Kočí. Typickým příkladem může být další z dynastie Komárků(varovat by měly osudy předešlých jeho kolegů, novinářů, kteří stejně jako on vstoupili do politiky – Mlynář, John), který má v naší mediokracii velice silné postavení či bývalý eurokomisař Pavel Telička.

Nevěřím panu Babišovi a jeho ekipě ani slovo. Spíše mi to připadá, že mocným hybatelům za mainstreamovou mediální oponou, je jasné, že již nelze sázet na profláklé ksichty a je potřeba přijít s novými, kteří zase v předvolebním čase mohou u občanů/voličů vzbudit naději, jako ji svého druhu vzbuzovali Gross, Langer, Mlynář, Bursík, John či právě tak roztomilé kníže. Nevěřte tomu lidé, copak nevidíte, že to je zase ten samý scénář, v němž se teď dokonce i některé figury opakují?

Autor: Miroslav Červenka | karma: 24.75 | přečteno: 861 ×
Poslední články autora