Španělská krize? Neskutečné kecy!

17. 07. 2012 4:14:51
Musím se přiznat, že jsem líný psát(navíc v noci), o čemž svědčí i frekvence mých článků na blogu. Ne, že by chyběly podněty – Rath, Parkanová + Kalousek(+Nečas), zlodějna v pražském dopravním podniku, zahájení prezidentské kampaně expremiéra Fischera a další „jobovky“ poskytují pro k palbě připravenou klávesnici munice habaděj(a to podrobněji nezmiňuji detaily měnové krize v EU, jejichž kritikou lze řádně pozvednout „karmu“ a tím i sebevědomí autora), ale lenost zatím vždy zvítězila.

Až dnes večer přišel stimul v podobě tohoto článku: http://www.novinky.cz/ekonomika/273372-stredni-trida-zivori-z-podpor-bez-prace-jsou-ve-spanelsku-cele-rodiny.html a nebylo zbytí, musel jsem zasednout a píši tyto řádky. Proč zrovna tenhle článek. Především proto, že jsem se před cca 14 dny vrátil z Barcelony a „španělskou krizi“ zažil na vlastní kůži. A musím hned v úvodu říct, že doufám, že se někdy dožiji stavu, že se jako průměrný český drobný podnikatel(vlastním činžovní dům, ve kterém provozujeme malou prodejnu potravin a ještě menší bar) dostanu alespoň na poloviční úroveň svého strádajícího španělského kolegy. Představa, že bych měl někdy v blízké budoucnosti prostřednictvím našimi vlastizrádnými poslanci odsouhlaseného fondu ESM svému španělskému kolegovi pak přispět, aby si vedle stávajícího Mercedesa koupil ještě jednoho a ke čtyřem televizím v baru pátou, mně přijde stejně šílená jako kdyby měl být mimořádně zdaněn bulharský důchodce kvůli tomu, abych si mohl na zahradu koupit větší bazén. Ačkoliv v současné přerozdělovací Evropě je zřejmě všechno možné a třeba se brzo dočkáme i tohoto.

Ve zmiňovaném článku je tolik nesmyslů, že ani nevím, se kterým při uvádění na pravou míru začít. Ale někde začít musím, tak třeba tímto: „Měsíční příjem rodičů se propadl v té době z 2500 eur na 850 eur (zhruba 21 500 korun), což je jejich společná dávka v nezaměstnanosti. Náklady na domácnost, jako je plyn a elektřina, dosahují 500 eur měsíčně (přes 12 600).... Z 850 eur měsíčně se přežít nedá," vysvětluje. "Na účty potřebuju 500 eur. A co nám zbude na jídlo?" Tolik tedy citát Španělky Mercedes. Skutečnost: Potraviny jsou ve Španělsku velmi levné. Ovoce a zelenina je levnější, než u nás, základní potravina pivo v marketech: 6 Heinekenů 0,3 za 3 eura, chléb kolem eura. Že by dvěma španělským důchodcům nestačilo 350 eur měsíčně na jídlo, je čirý nesmysl.

Další, čemu nerozumím, je následný údaj:„ Celková nezaměstnanost je téměř 25 procent a více než 50 procent ve věkové skupině pod 25 let.“, který při konfrontaci s realitou vypadá následovně: za svého pobytu v Barceloně jsme navštívili vícero restaurací. Co jsem si všiml, tak kuchaři byli téměř ze 100% Asiaté a obsluhující personál tvořilo jen málo Španělů. Nechce se mi věřit, že majitelé těchto restaurací cíleně diskriminují španělské uchazeče o práci, příčinu spíše vidím stejnou jako v obdobných případech jinde – přebujelý sociální stát plodící nezájem o práci. Přitom mzda personálu ve španělských restauracích, jak jsem se dozvěděl při hovoru s pákistánským barmanem, je o hodně vyšší, než u nás. Aby nedošlo k omylu, do restaurací jsme chodili výhradně s tradiční španělskou stravou – tapas, paela(vynikající), butifara atd., nikoli do tureckých či asijských, kde je absencie španělského personálu zčásti pochopitelná.

Celkový obraz o „krizí zmítaném Španělsku“ by dle mého nebyl úplný bez následujících informací. Vše je nové, silnice bez děr(neviděli jsme jedinou), velký dojem na nás udělal španělský venkov(měli jsme půjčené auto) – rovněž nové či rekonstruované domy, ve srovnání s našimi poměry neváhám užít i slovo honosné. Všude čisto a pořádek, nádherné veřejné parky, městská doprava v Barceloně levnější než v Praze – 10 jízdenek za 8,2 eur, pohonné hmoty přibližně stejně drahé. Rozdíl v životní úrovni mezi námi a Španěly dle mého obrovský.

Nechápu příliš, proč nás naše média čas od času podobnými žvásty zásobují. Že by proto, abychom lépe snášeli zvyšování daní, oddalování věku pro odchod do důchodu, či nutnost dalších úspor s odkazem na to, že jinde(třeba ve Španělsku nebo Řecku) trpí ještě více? Nebo nás nenaše média už dopředu masírují, aby nás připravila na nutnost pomoci těm zemím eurozóny, které jsou zmítány dluhovou krizí. Nevěřte jim. Jak se věci skutečně mají, popsal nejlépe Richard Sulík ve svém skvělém projevu při schvalování ESM ve slovenském parlamentu, kde zmiňuje i reálnou situaci ve Španělsku v konfrontaci se situací. Kdo máte čas, vřele doporučuji, odkaz zde: http://www.youtube.com/watch?v=idQLgpLJHoU

Autor: Miroslav Červenka | úterý 17.7.2012 4:14 | karma článku: 33.75 | přečteno: 2689x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 21.42 | Přečteno: 281 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 725 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.16 | Přečteno: 409 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 253 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse
Počet článků 70 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1860
Selfmademan. Dělám si rád, co chci a kdy chci. Jsem vnitřně svobodný a velice těžko snáším omezení vnější svobody, ať se mne bezprostředně dotýká nebo ne.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...