Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

echo.3.

7. 8. 2011 22:45
Drahy autore!

Matejka by vam pro zacatek nestacil?

:o))

Ma to vsak zadrhel, on neni osviceny. Ale snahu ma, to je treba uznat.

0 0
možnosti
Č

český_vesničan

7. 8. 2011 17:48
..poslední takový byl zabit v sarajevu léta páně 1914.....

0 0
možnosti
SA

Saltos Alim

7. 8. 2011 17:45
Nutná změna ústavy

Každopádně dobrý pohled a návrh, celkem shodný s R.D.Kaplanem / Přicházející anarchie, nakl. Merhart 2003/

Ale pryč od teorie k praxi:  koho, případně které kandidáty, byste v současnosti v ČR na tom postě viděl? Znáte kdo by pasoval - inteligentní, znalý, pružný, odpovědný, naprosto čestný, s kontaktem s lidmi ? 

Cesta k realizaci podnětu je v současnosti zarubaná, znáte to o rybníku a kaprech.

 Přesto určitou šancí je přímá volba prezidenta s většími pravomocemi ale s odvolatelností  referendem. Obávám se však, že jde o pouhou utopii, naše partajnická aristokracie má jiné zájmy.   8-o

0 0
možnosti
C

certik_bertik

7. 8. 2011 17:07
tohle

by nevyhnutelně špatně skončilo

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

7. 8. 2011 16:27
už v Bibli je popsán stejný příklad

Mojžíš vedl svůj národ čtyřicet let pouští aby vymřeli ti kteří s láskou vzpomínali na otroctví v Egyptě a zase by se do něj rádi vrátili neboť svoboda je vždy obtížná zvláště pro duše malé, dnes takové duše rády volají po "osvíceném diktátorovi",  pomineme-li téměř absolutní nemožnost někoho takového najít musíme si položit otázku jak by se takový diktátor dostal k moci, revolucí? volbou? kdo ví? představa jak diktátor odstraňuje všechny problémy dnešní doby je až úsměvná a co bylo potom i kdyby diktátor dobrovolně odstoupil? ona by se mezitím naučila společnost demokracii nebo by se začínalo znova? poněkud tristní představa, víte demokracie je taková jací jsou v ní lidé stejně je to s politiky jsou jen odrazem nás samotných až se po dlouhé době kdy půjdeme pouští naučíme sami sobě  vládnout pak snad zmizí volání po někom kdo jako diktátor na sebe vezme naše problémy a vyřeší je, diktátor by naše problémy ovšem nevyřešil on by je jen prohloubil,

1 0
možnosti
BT

markyz.Gero

7. 8. 2011 16:29
Re: už v Bibli je popsán stejný příklad

nakonec v dnešní době by u nás diktátor v klidu mohl povolit i svobodu myšlení, těch pár jedinců co by to využilo nestojí za řeč, ostatní by se předháněli v devótnosti vůči jejímu vysokoprevoschadělstvu osvícenému diktátorovi ;-D

0 0
možnosti
C

carolusI

7. 8. 2011 14:00
Mám podobný názor.

To svinstvo, které nám tu zavedli překabátění komunisti se po dobrém vyčistit nedá. Ale třeba ani nebude nutné volit si diktátora. Možná by stačilo omezit počet poslanců na 20. Pak by měl volič přehled koho vlastně volí. A na práci poslanců by bylo podstatně lépe vidět. Také by se nemohli vymlouvat, že oni to mysleli dobře, ale jaksi ti ostatní (kteří ?) to neprohlasovali. Ještě by bylo třeba, aby poslance bylo možné referendem odvolat i v průběhu volebního období. To by si pak hoši hodně rozmýšleli, jestli jim nějaká lumpárna projde.

Mimochodem pamatuje si ještě někdo, že pana Klause poprvé jmenoval do funkce ministra ještě Gustav Husák?

0 0
možnosti
G

Gašpo

7. 8. 2011 10:50
Ešte si neodpustím poznámku:

Ak sa odprostíme od predstavy, že z neba spadne nezraniteľný mesiáš s nadľudskými schopnosťami, je termín "osvietený diktátor" tiež len virtuálny. Každý diktátor háji záujmy nejakej skupiny, ktorá ho drží pri moci. Takže je to zase skrytá forma vlády oligarchie. Je možná varianta takého "osvietenca", ktorý dokáže udržať záujmové skupiny na uzde, niečo ako tolerovať parazitujúci nádor, dokiaľ hostiteľa výrazne neobmedzuje, nie to ohrozuje. Takáto osvietená diktatúra by mala určite hodne predností voči stávajúcemu stavu. Diktátor by dokázal operatívne a účinne riešiť potreby, ktoré vývoj prináša. Lenže je tu obrovské riziko, že to dopadne presne opačne a v svete sa to spravidla deje.

Monarcha, ktorý vládu dedí, by dajmetomu mohol fungovať bez podpory záujmových skupín. Prináša to ale hromadu ďaľších rizík a monarchovia boli vývojom po práve odstavení do úlohy formálnych reprezentantov. ;-)

0 0
možnosti
G

Gašpo

7. 8. 2011 10:55
K tomu dodám:

Podľa Murphyho zákona "Ak sa niečo može pokaziť, určite sa to pokazí" nie je rozumné dlhodobo spoliehať na "osvietenosť". Cestu by som skorej hľadal v rozumnom nastavení pravidiel, tj zákonov, legislatívy, ktoré vytýči jasné mantinely. Skorumpovaná štátna správa z toho urobila neskutočný bordel, také malé eldorádo pre zlodejov a podvodníkov. Preto je naivné čakať od stávajúcej politickej scény, že bude ochotná na tom niečo zmeniť. Pre túto úlohu by sa dočasná vláda osvieteného diktátora veľmi hodila.

0 0
možnosti
FKL

Karel Kubrt a tchýně

7. 8. 2011 10:35
Blahopřeji

Pane kolego,

líbí se mi vaše nebojácnost. Většina novinářů vás nazve fašistou. Otevřel jsem relevantní théma. Souhlasím s Vámi, doba nazrává...R^

blogger František Karel Ladislav[>-]

0 0
možnosti
VH

Stará kára

7. 8. 2011 9:12
Všechny diktátoské režimy byly "dočasné"

Ještě se nenašel politik, natož diktátor, který by se vzdal sám moci.

A to se nezabývám takovými drobnostmi, jako jak určit "správného" diktátora.  A už vůbec nekomentuji představu, že za diktátora jeho blízcí nekradou a nekorumpují (ti ani nemusí penězi).

Někeré úvahy jsou hloupé už v principu.

3 0
možnosti

pinochet-

7. 8. 2011 9:55
Re: Všechny diktátoské režimy byly

To nemáte pravdu, např. Pinochet či Franco se moci vzdali, stejně tak učinili mnohé šlechtické rodiny. Lichtenštejnský panovník dokonce vyhlásil na dané téma referendum.

0 0
možnosti
CC

cekon

7. 8. 2011 9:03
Já bych to tak nezevšeobecňoval

Demokracie je funkčnost, nikoliv svatá kráva. Docela složitý mechanismus, takže pokud je někde i jen malá chyba, přestane to fungovat. A to je náš případ . V ČR není demokracie. Zastavili jsme se na cestě od totality k demokracii a zdá se, že na tom nejhorším místě. Jak jinak by se např. mohlo stát, že jsou ve vedení státu lidé, kteří nám už 5X dokázali, že jsou k ničemu a jen škodí (kalousek 6x viz jeho angažovanost v komunistické NF)? Co to máme za premiéra, který se "promlčel" k funkci předsedy vlády? V ČR dle mého názoru došlo k tomu, že se totalita jen rozdrobila a nebyla nahrazena skutečnou demokracií. Takže začít by se mělo tady..

0 0
možnosti
VH

Stará kára

7. 8. 2011 9:18
Re: Já bych to tak nezevšeobecňoval

Jak se stalo, že lidé tyto lidi volili? To přece není žádná zaseknutá demokracie.  Dokonce tito lidé nebyli z kandidátek vytlačeni. Možná to bylo proto, že se všemi vadami jsou tím nejlepším z toho, co se nabízí.

Pro diktátora by byli k dispozici jiní lidé?

Demokracie je o tom, že mohu založit stranu (nekřičte, já vím, že to něco stojí), popsat program a jmenovat kandidáty. No - a demokracie je trh.  Buď vás voliči koupí, nebo ne. Někdy holt koupí smradlavé zboží v krásném obalu.  Ostatně - když lidé uvěří zhodnocení vkladů klem 50 %, proč by nevěřili, že jim budou lítat za té či oné vlády holubi do huby?

1 0
možnosti
  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Selfmademan. Dělám si rád, co chci a kdy chci. Jsem vnitřně svobodný a velice těžko snáším omezení vnější svobody, ať se mne bezprostředně dotýká nebo ne.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky