Mediální matrix má povážlivé trhliny

7. 03. 2014 8:44:28
Při sledování včerejší tiskové konference po skončení jednání špiček zemí EU v Bruseli mi až bylo líto mediálních žoldáků, kteří na základě takovéto snůšky očividného překrucování, polopravd až lží mají stvořit mediální kýč o zlém Putinovi/Rusku a mírumilovné EU, která se jenom snaží pomoci slabému , prounijní části Ukrajiny, který je nejprve týrán a nyní i vojensky ohrožen agresivitou svého východního souseda.

Nezávidím jim jejich věru těžkou práci , kdy musí přehlédnout evidentní fakta a navzdory nim stvořit fikci, jež by mohla být širokou veřejností akceptována co by reálný obraz probíhajících událostí. Která fakta mám na mysli? Následující:

1) V Mekce byrokratů se k základnímu jednání sešli nikým nevolení vůdci, jak příznačné slovo, dvou skupin, které nemají vůbec žádný mandát vzešlý z demokratického procesu, tj. neprošli vůbec žádnou formou věrohodného/ověřitelného hlasování, špičky EU a nové ukrajinské vlády a vyzvali demokraticky (na demokratičnost volby dohlíželi i mezinárodní pozorovatelé z OBSE) zvolené představitele největší země světa k tomu, aby de facto nečinně přihlížela novému drang nach osten do jejího nejtěsnějšího sousedství.

2) Pošlapávání mezinárodního práva, jehož podstatou je platnost/ctění dlouhodobých pravidel rovnost všech států, projevující se zejména v uplatňování politiky „padni komu padni“ v identických případech, kdy mají probíhající procesy určité společné rysy. Stávající situace vyvolává samozřejmou analogii s „případem Kosovo“. Najednou neplatí právo etnické většiny na daném území rozhodnout o svém sebeurčení, které bylo tak široce poskytnuto kosovským Albáncům, Domnívám se, že Rusko dnes doplácí na svou tehdejší slabost a nerozhodnost. Kdyby tehdy daleko výrazněji podpořilo vedení tehdejší Jugoslávie, je možné, že choutky těch, kteří chtějí blíže k jeho hranici přesunout nějaké Camp Bondsteely by byly o hodně opatrnější.

3) Probíhají snahu o ovládnutí celé planety. Aktuální dění na Ukrajině, ba ani sám Janukovičův režim určitě nebyly největší hrozbou občanským právům, míru a demokracii v regionu. Podobné, možná i početnější, demonstrace probíhali/probíhají v tu samou chvíli bez podstatnějšího zájmu médií v Itálii či Řecku, v Egyptě se zvesela střílí, zavírají a popravují demokraticky zvolení představitelé země, leč je zřejmé, že „úkol zněl jasně“.

4) Neochota počkat na výsledky vyšetřování okolností střelby na Majdanu + ukrajinských voleb. Zběsilá snaha učinit nevratné dohody s loutkovým Jaceňjukovým režimem hned i za cenu ohrožení posvátné krávy – světového míru. Opravdu věří hazardující režiséři tohoto dramatu v to, že případná válka se povede čistě na ukrajinsko-ruském teritoriu?

5) Mocenské zájmy – celý euroatlantický systém se otřásá v ekonomických základech. Lze vyloučit eventualitu, že je jako možná cesta k řešení problémů, když další a další tištění peněz pomalu ztrácí efektivitu, zamýšlena válka? Navíc zdánlivě hodně vzdálená od životů vlastních lidí. Jedná se samo sebou o spekulaci, leč probíhající tažení na ose Kosovo, Irák, Libye, Syrie, Ukrajina + neustálé hledání záminky kombinované se sbíráním sil směrem Írán představuje silnou motivaci k obavě, že někde(?) vznikl takovýto zrůdný plán. Sám o sobě s výjimkou jediné hrozby, té nejvážnější – zničení velké části světa, dává logiku: komu by se nelíbilo vyřešit ekonomické problémy a ještě jako bonus rozšířit svou říši.

Nemylme se, stejný algoritmus činnosti jako při informování o současné „ukrajinské krizi“ uplatňují vládci našeho mediálního prostoru i při ostatním „nezávislém“ a zaručeně „objektivním“ informování o tom, co se v reálném světě děje. Mějme stále na mysli, že nejvěrohodnějšími informacemi, které nám média zprostředkovávají jsou sportovní výsledky a předpověď počasí.

Autor: Miroslav Červenka | pátek 7.3.2014 8:44 | karma článku: 37.13 | přečteno: 1718x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 12.74 | Přečteno: 138 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 497 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 70 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1860
Selfmademan. Dělám si rád, co chci a kdy chci. Jsem vnitřně svobodný a velice těžko snáším omezení vnější svobody, ať se mne bezprostředně dotýká nebo ne.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...