Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manipulátoři veřejného mínění in flagranti

Když jsem před minulou prezidentskou volbou začínal svůj článek slovy „Patrně od doby "Vánoční krize v ČT" nebylo až do současného masírování české veřejnosti ohledně prezidentské volby nikdy tak zjevné, jak velikou moc má poměrně úzká skupina, ovládající mediální prostor.“, nemohl jsem tušit, jakých rozměrů dosáhne masáž voličů v případě uzákonění přímé volby hlavy státu. 

Z druhé strany právě toto enormní vypětí manipulátorů, kdy odhazují různé masky, především ty „nezávislých odborníků“  a „nezávislých novinářů“poskytuje příležitost uvědomit si, kdo je kdo na naší politické a mediální scéně.

Zastavme se v prvé řadě u profesionálních výzkumníků veřejného mínění. Výsledky jejich předvolebních průzkumů opět jako tradičně selhávaly o řád a nejpravdivější sociologický výzkum mínění občanů, volby samotné, ukázal, že kvalita jejich práce je někde tak na úrovni doktora Cvacha. Nejvýmluvněji o tom nesvědčí ani tak výsledek dlouhodobého favorita favoritů Jana Fischera, který se ve finále nedostal ani do druhého kola, neboť loutkovodiči z ničeho nic z nějakého důvodu přesedlali na Karla Schwarzenberga, ale zejména až čtvrté místo „nejpopulárnějšího politika v zemi“, kandidujícího za stranu, která suverénně po dlouhé měsíce vévodí průzkumům oblíbenosti politických stran. Tady přece něco setsakra nesedí, když nejpopulárnější politik z nejpopulárnější strany skončí najednou čtvrtý z devíti. Nemyslíte si, pane Herzmanne a ostatní, že byste se měli chytit za nos?

Mají-li se chytnout za nos výzkumníci veřejné mínky, nenapadá mne žádný orgán, za který by se měli chytnout naši novináři a jejich chlebodárci. Spíše mi na mysl přišla část těla, kam by měli být posláni. Tolik zjevných porušení etického kodexu novináře se jen tak v průběhu roku nevidí. Aktivismus mediálních manipulátorů byl v uplynulých dnech a týdnech tak otevřený, že je skoro s podivem, že lze ještě upozornit na některé jejich postupy, kdy nejdou tak úplně s kartami ven, kterých si veřejnost téměř nepovšimla.

Mám na mysli například ten fakt, že zatímco u mnoha kandidátů, zejména pak Miloše Zemana, hledají „investigativci“ kdekoho, styky s nímž by prezidentského pretendenta zdiskreditovaly, u jeho protikandidáta tomu tak rozhodně není a jména Bakala, Babiš, natož pak Bilderberg se v médiích vyskytují nepoměrně skromněji, než jména Šlouf, Gross či Moskva.

V počátku kampaně bylo dokonce možno pozorovat pokus o separování Karla Schwarzenberga od Miroslava Kalouska a strany, jíž je předsedou. Tuto snahu evidentně Miloš Zeman prohlédl a hned v prvopočátku na ni upozornil.

Neméně směšným pokusem stejně byla i počáteční snaha vykreslit voličům ČSSD Miloše Zemana coby pravicového kandidáta a Karla Scwarzenberga naopak jako člověka nadstranického či dokonce představitele moderní levice. Zajímavé je, že s tímto podfukem na sympatizanty strany růže nevyrukoval nikdo jiný než její kandidát na prezidenta.

Stojí dle mého rovněž za zaznamenání, že teprve po těchto dvou neúspěších manipulátoři veřejného mínění přešaltovali a veškerou svou energii soustředili na své oblíbené očerňování Václava Klause s tím podtextem, že Miloš Zeman je de facto to samé. I proto je po mém soudu tak nafukována novoroční amnestie(nejen proto, ale také z obav před možností dalšího politického angažmá současné hlavy státu) a denně připomínána opoziční smlouva jako prý základ pro korupci a mafiánské praktiky jako by v jiných etapách(např. Grosově či Topolánkově) bylo vše v pořádku.

 

 

Článek „Manipulátoři veřejného mínění opět v akci“ , http://virtually.cz/archiv.php?art=15660 ,   jsem před pěti lety zakončoval:„ nadějí spojenou s nastartovanou prezidentskou kampaní je pak možnost, že si přílišného "odkopání se" mediálních manipulátorů všimnou i další lidé a díky skutečně jedinému svobodnému médiu v zemi - internetu se o toto své poznání podělí. A to je právě to, čeho se mediální manipulátoři nejvíce bojí, že stále více a více lidí prohlédne jejich lži a tím zákonitě klesne jejich vliv. I tento faktor přidává únorové prezidentské volbě na důležitosti. Nebuďme tedy k ní, ačkoliv se nás zdánlivě netýká lhostejní, může změnit prostor pro svobodu v naší vlasti na dlouhá léta.“ A myslím, že ohlédneme-li se za téměř již uplynulou prezidentskou etapou Václava Klause s ohledem na minimálně nezhoršení prostoru pro naši individuální svobodu, můžeme mu s čistým svědomím poděkovat, neboť se za ni bil vytrvale a statečně, byť někdy téměř osamocen a neustále peskován a urážen těmi, kdo by měli svobodu a demokracii hájit v prvé řadě – „hlídacími psi demokracie.“

 

Autor: Miroslav Červenka | úterý 22.1.2013 7:16 | karma článku: 34,60 | přečteno: 1570x
  • Další články autora

Miroslav Červenka

Dva světy

Často ve svých článcích vyjadřuji nespokojenost s onou mírou svobody a demokracie, jíž se nám v našem bohužel již podsystému Evropského svazu dostává. To vůbec neznamená, že bych si nevážil toho, že si přece jenom lidé u nás až na vzácnou a dle mého nezákonnou výjimku stoupenců nacismu mohou dělat a říkat, jek je jim libo, více, než je v ostatním světě v dané chvíli zvykem. Coby člověk, který strávil značnou část svého života v době, kdy se naše země nacházela hluboko v oné části, ve které nebylo možno žít svobodně, jsem za onu změnu nevýslovně šťastný.

9.6.2014 v 9:20 | Karma: 12,17 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Pojďme hlasovat znovu

Blížící se volby do parlamentu EU skýtají pro nás, odpůrce tohoto dnes již zcela evidentně utopicko-socialistického projektu, unikátní příležitost, ze které musejí v Bruseli vstávat europapalášům vlasy hrůzou na hlavě. Příležitost změnit tyto volby v to, co by nikdy nedopustili – nové referendum o členství nejen naší země v této svobodu a demokracii čím dále tím více potlačující organizaci.

6.4.2014 v 12:12 | Karma: 29,38 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Mediální matrix má povážlivé trhliny

Při sledování včerejší tiskové konference po skončení jednání špiček zemí EU v Bruseli mi až bylo líto mediálních žoldáků, kteří na základě takovéto snůšky očividného překrucování, polopravd až lží mají stvořit mediální kýč o zlém Putinovi/Rusku a mírumilovné EU, která se jenom snaží pomoci slabému , prounijní části Ukrajiny, který je nejprve týrán a nyní i vojensky ohrožen agresivitou svého východního souseda.

7.3.2014 v 8:44 | Karma: 37,13 | Přečteno: 1718x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Svoboda slova musí platit pro všechny

Tyto řádky jsouz reakcí na článek Jiřího X. Doležala „Adam B. židobijec", který vyšel ve 46. čísle tištěného reflexu přibližně před čtrnácti dny(jediné jeho originální znění se mi na síti podařilo nalézt zde: http://cechycechum.wordpress.com/2013/11/18/jxd-ma-jasno-adam-b-zidobijec-reflex/ ). Na článek jsem ihned reagoval tímto svým textem, který jsem ještě týž den, co vyšel, zaslal do redakce jinak svého celkem oblíbeného Reflexu, konkrétně na mailovou adresu zástupce šéfredaktora Marka Stoniše. Čtrnáct dní jsem čekal na jakoukoliv odezvu. Marně. Protože si myslím, že otázka svobody slova je důležité téma, kterému je dnes věnováno pramálo pozornosti, publikuji text mého dopisu redakci Reflexu na svém blogu.

1.12.2013 v 9:07 | Karma: 18,46 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Miroslav Červenka

To se na ministerstvu zdravotnictví tedy někdo asi řádně ožral

Bylo to první, co mne napadlo dnes večer při čtení zprávy o tom, kterak budou všichni lékaři vbrzku muset provádět screeningová testování u pacientů, které podezřívají z nadměrné konzumace alkoholu, originál zde: http://www.novinky.cz/domaci/313324-ministerstvu-zdravotnictvi-dosla-trpelivost-na-alkoholismus-bude-testovat-kazdy-lekar.html Koukněte do kalendáře, fakt není apríla.

14.9.2013 v 23:32 | Karma: 21,82 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Selfmademan. Dělám si rád, co chci a kdy chci. Jsem vnitřně svobodný a velice těžko snáším omezení vnější svobody, ať se mne bezprostředně dotýká nebo ne.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky