Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další kolo boje o svobodu slova odstartovalo

Včerejší trestní oznámení předsedy Zelených Lišky na novináře Adama Bartoše - http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/liska-podal-trestni-oznameni-na-bartose-kvuli-udajne-antisemitskemu-clanku/755659 kvůli jeho článku Kraus - http://abbartos.wordpress.com/2012/02/11/kraus/ odstartovalo další díl zřejmě nekonečného seriálu bojů o jednu z našich nejzákladnějších svobod – svobodu slova. Jsem velmi zvědavý, jak k této kauze přistoupí naše soudní instance, jež se až dosud v podobných politicky orámovaných případech nějak zvláštěnevyznamenala, neboť její rozhodnutí jsou často až příliš okatě ovlivněna politickou korektností a vliv médií a politiků je z nich cítit na sto honů. Stačí vzpomenout nechvalně známou kauzu samolepkových zločinců - http://www.lidovky.cz/hajek-lov-na-pravicove-extremisty-pripomina-totalitni-procesy-psa-/ln_domov.asp?c=A101110_184756_ln_domov_pks , kteří za tuto svou „extrémně nebezpečnou“ činnost strávili v našem prý svobodném a demokratickém státě dlouhé měsíce ve vazbě a hrozí jim dlouholeté tresty.

Co teprve asi čeká pana Bartoše, který se pokusil osondovat, jaký je prostor pro otevřenou a různými tabu neohraničenou diskusi o Židech, židech a židovské lobby v ČR.  Je očividné, že se odvážil do míst, o kterých se ostatní naši novináři ani neopovažují myslet, že existují. Ale oni existují. Svobodu našeho myšlení a vyjadřování ovlivňují již řadu let, ať si to uvědomujeme, či nikoliv. No zkuste si to sami, řekněte podělanej Němec, podělanej Polák, podělanej Rus nebo podělanej Američan, podělanej černoprdelník  a v kontrastu s tím podělanej Žid. Cítíte ten kvalitativní rozdíl? Zatímco v ostatních případech je zmíněný obrat v různých variantách vnímán vcelku bezproblematicky, užití variant spojení „podělanej Žid“ je spojeno s pocitem něčeho zavrženíhodného. Podobný rozdíl existuje i při používání víceméně pejorativních pojmenování různých národů, která nevnímáme až tak extremisticky – např. slova Rusáci, Čecháčci, Němčouři atd., ale řekneme-li Židáci už cítíme, jak nám nad hlavou krouží paragrafy.

Že daný stav existuje v našem podvědomí? No a co, to nic není oproti tomu jaká praxe existuje v naší justici. Paragrafy o nenávisti rasové a národnostní jsou až dosud  kromě Židů využívány výhradně  v případech slovních útoků na Romy, přičemž tytéž, či dokonce daleko horší urážky z druhé strany zůstávají ze strany státní moci v minimálně 90% bez odezvy. Je to tak správné? Domnívám se, že nikoliv, podstatou spravedlnosti je rovnost a ta je v těchto kauzách pošlapávána naprosto brutálně. O případech, kdy je obviněný holohlavý a má na triku nějakou debilní nášivku se ani nemá cenu rozepisovat. Nemůže být ani dělostřelec, a v tu samou chvíli šéf anarchistů přednáší své bludy za peníze státu na půdě vysoké školy. Tomuhle tedy rovnost neříkám.

Vyjadřování a zejména články o Židech a židovství se tak stávají prubířským kamenem svobody slova v naší zemi. Patrně žádné jiné téma není spojeno s takovou mírou uzavřenosti otevřené debatě. Na tuze tenký led vstupuje každý, kdo jen okrajově téma židů a židovství zmíní v jiném, než pochvalném či minimálně neutrálním duchu. Vzpomeňme např. Mirka Topolánka, co ten se nadělal bot, vztyčených prostředníčků a schůzek s lobisty, a nic. Stačilo říci o někom, že je Žid a „uhne“ a už šustil do zapomnění.

Není také nic divného na tom, že hájit ohrožené výsadní postavení spojené s užíváním pojmu „Žid“ ve všech variantách vyrazil někdo z prostředí neomarxistické liberální levice, v tomto případě předseda strany, na níž, vezmeme-li k ruce obecnou definici extremismu, tato sedne, jak nechvalně známé „pazdeří k prdeli“. Vždyť hájí svou komparativní politickou výhodu. Kdo jiný má možnost s relevantní vyhlídkou úspěchu podávat trestní oznámení kvůli politickým výrokům a kalkulovat při tom, že se z toho stane probírané téma. Je logické, že grünenführer Liška nechce tuto svou výhodu  ztratit. Jeho Německem inspirovaná partaj se nikoliv poprvé situuje do role abitra ve věci svobody slova a politických předpokladů pro výkon povolání. Přitom v jiných oblastech je to právě ona, kdo volá po detabuizaci letitých hodnot, ať již se týkají rodiny, církve či ustálených mravních norem. Docela by mne zajímalo, jak se k této kauze postaví další strana, která má jinak lidských svobod plná ústa – Piráti.

Zelení však mohou mít i další důvody, proč na sebe ve spojitosti s touto kauzou upozornit a to důvody politické a ekonomické.

Z politických připomeňme, že jakákoliv zmínka v médiích, která se nemusí platit coby reklama, je pro každou politickou stranu milý bonus, zvláště pak v případě stran, které se dlouhodobě snaží atakovat pětiprocentní klauzuli pro vstup do parlamentu.  Rovněž fakt, že jsou to právě oni, kdo nabízí před prezidentskými volbami podporu a pomoc kandidátovi, který je u nás mezi ostatními pretendenty prezidentského stolce nejvíce spojován s židovstvím, nelze brát na lehkou váhu.

Co se týče ekonomických důvodů, je nasnadě, že celosvětově mocná židovská lobby nebude bez vlivu ani v ČR a peněz na chod politické strany není nikdy dost. Stranou nemusí být ani pomoc časopisu Kraus ke zviditelnění nikoliv nepodobným způsobem, jakým se zviditelňují grátis politické strany. Mohu-li vycházet z vlastní zkušenosti prodejce tiskovin, pak časopis žádný anšlág není. Prvního čísla nám distribuční firma bez toho, že bychom si jej objednali dovezla stejně jako Blesků, druhého již notně méně – čtvrtinu. Dnes posílá jeden. Jestli je tomu tak i jinde, není se co divit, že kámoš potřebuje se zviditelněním pomoci, a proč nezkusit tohle? Třeba to pak před volbami nějak vrátí.

Autor: Miroslav Červenka | čtvrtek 16.2.2012 7:35 | karma článku: 29,90 | přečteno: 2548x
  • Další články autora

Miroslav Červenka

Dva světy

Často ve svých článcích vyjadřuji nespokojenost s onou mírou svobody a demokracie, jíž se nám v našem bohužel již podsystému Evropského svazu dostává. To vůbec neznamená, že bych si nevážil toho, že si přece jenom lidé u nás až na vzácnou a dle mého nezákonnou výjimku stoupenců nacismu mohou dělat a říkat, jek je jim libo, více, než je v ostatním světě v dané chvíli zvykem. Coby člověk, který strávil značnou část svého života v době, kdy se naše země nacházela hluboko v oné části, ve které nebylo možno žít svobodně, jsem za onu změnu nevýslovně šťastný.

9.6.2014 v 9:20 | Karma: 12,17 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Pojďme hlasovat znovu

Blížící se volby do parlamentu EU skýtají pro nás, odpůrce tohoto dnes již zcela evidentně utopicko-socialistického projektu, unikátní příležitost, ze které musejí v Bruseli vstávat europapalášům vlasy hrůzou na hlavě. Příležitost změnit tyto volby v to, co by nikdy nedopustili – nové referendum o členství nejen naší země v této svobodu a demokracii čím dále tím více potlačující organizaci.

6.4.2014 v 12:12 | Karma: 29,38 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Mediální matrix má povážlivé trhliny

Při sledování včerejší tiskové konference po skončení jednání špiček zemí EU v Bruseli mi až bylo líto mediálních žoldáků, kteří na základě takovéto snůšky očividného překrucování, polopravd až lží mají stvořit mediální kýč o zlém Putinovi/Rusku a mírumilovné EU, která se jenom snaží pomoci slabému , prounijní části Ukrajiny, který je nejprve týrán a nyní i vojensky ohrožen agresivitou svého východního souseda.

7.3.2014 v 8:44 | Karma: 37,13 | Přečteno: 1718x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Svoboda slova musí platit pro všechny

Tyto řádky jsouz reakcí na článek Jiřího X. Doležala „Adam B. židobijec", který vyšel ve 46. čísle tištěného reflexu přibližně před čtrnácti dny(jediné jeho originální znění se mi na síti podařilo nalézt zde: http://cechycechum.wordpress.com/2013/11/18/jxd-ma-jasno-adam-b-zidobijec-reflex/ ). Na článek jsem ihned reagoval tímto svým textem, který jsem ještě týž den, co vyšel, zaslal do redakce jinak svého celkem oblíbeného Reflexu, konkrétně na mailovou adresu zástupce šéfredaktora Marka Stoniše. Čtrnáct dní jsem čekal na jakoukoliv odezvu. Marně. Protože si myslím, že otázka svobody slova je důležité téma, kterému je dnes věnováno pramálo pozornosti, publikuji text mého dopisu redakci Reflexu na svém blogu.

1.12.2013 v 9:07 | Karma: 18,46 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Miroslav Červenka

To se na ministerstvu zdravotnictví tedy někdo asi řádně ožral

Bylo to první, co mne napadlo dnes večer při čtení zprávy o tom, kterak budou všichni lékaři vbrzku muset provádět screeningová testování u pacientů, které podezřívají z nadměrné konzumace alkoholu, originál zde: http://www.novinky.cz/domaci/313324-ministerstvu-zdravotnictvi-dosla-trpelivost-na-alkoholismus-bude-testovat-kazdy-lekar.html Koukněte do kalendáře, fakt není apríla.

14.9.2013 v 23:32 | Karma: 21,82 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Selfmademan. Dělám si rád, co chci a kdy chci. Jsem vnitřně svobodný a velice těžko snáším omezení vnější svobody, ať se mne bezprostředně dotýká nebo ne.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky