TOP 09 – škodná na politické scéně České republiky

24. 08. 2011 0:35:53
Když jsem dnes slyšel reakci premiéra Nečase na rodící se návrh Drábkova ministerstva, úplně jsem oněměl. Nikoliv radostí z odmítnutí návrhu, nýbrž z toho, že dnes existuje ve vládě naší země ministr, který byť jen na vteřinu uvažoval o takové šílenosti, jakou bezpochyby je zavedení karet pro výběr sociálních dávek(v perspektivě i důchodů) u jedné(!!!!!) vybrané banky.

Tohle je ministr vlády rozpočtové zodpovědnosti a boje proti korupci? Těžko si lze představit výběrové řízení, jež by vytvářelo větší prostor pro korupci, než výběrové řízení na banku, přes kterou potečou desítky miliard korun z MPSV. Jak tohle vůbec mohlo někoho napadnout? Zajímalo by mne, zda jde o sólo nápad ministra Drábka, nebo jej konzultoval v myšlenkovém trustu TOP 09. Nevěřím totiž, že by mohl takovouto zběsilost rozpracovávat bez toho, že by vše neprobral s ekonomickým mágem strany Miroslavem Kalouskem. Pakliže nikoliv, vzniká pochybnost o fungování vnitřní komunikace strany, pakliže věc s ministrem financí probíral, máme tu důvodné podezření, že náš hlavní „šetřil“ s námi hraje pěkně vypečenou hru, když minimálně toleruje vypracovávání mechanismu krajně podezřelých forem toku státních peněz. Nezdá se mi, že si toho „nejlepší ministr financí zemí EU“ nevšiml. Není možné přehlédnout takovouto absurditu. I mně, ekonomií téměř nedotčenému, je jasné, že přece nemůže být žádný problém zasílat peníze na příjemcem zvolené účty v různých peněžních domech. Dnes takto přece bezproblémově putují všemožné platby. Proč by si tedy všichni obyvatelé ČR, pobírající sociální dávky, museli zřídit účet u jediné Drábkem vybrané banky?

Stačí však tento evidentní lapsus k označení TOP 09 za největší škodnou na naší politické scéně? Z ekonomického hlediska možná ano, já přidám však i hledisko politické.

TOP 09 se programově hlásí k liberálně-konzervativním základům, pro něž je jedním z pilířů obhajoba osobní, včetně politické, svobody. To, co nám dnes v kauze Bátora TOP 09 předvádí, je však pravým opakem úcty k individuální svobodě. Právě naopak, je to TOP 09, kdo převzal prapor ideového dohledu nad myšlením občanů a mrská nenávistnými cejchy extremismu, fašismu a nacismu, aniž by se sebeméně pokusila svá obvinění doložit.

Ba co více, je to právě „pravicová“ TOP 09, která se nejvíce ze všech snaží zachovat onen pochybný systém, kterým byli z celospolečenské diskuse vyloučeni pod zmíněnými nálepkami všichni, kdo myšlenky svobodomyslné a zodpovědné pravice zastávali a zastávají. O nic menšího, než o svobodu projevu, která je naprosto neoddělitelná od svobody jako takové, totiž v dnešní bátoriádě nejde. Za pozornost jistě stojí i ta drobnost, že „pravicové“ straně nevadí ve funkcích na ministerstvech komunisté a odsouzení korupčníci. To přehlédne, ale jeden národovec, hájící ideový odkaz předka, v jehož vile vláda zasedá, to stojí za vládní krizi.

Doufám, že si ti pošetilí voliči, kteří chtěli volit pravici a nalétli populistickým řečem ekonomického šíbra a žoviálního šlechtice se zapalovačem s logem Che Guevarry, dobře zapamatují vše, co se událo v těchto dnech, kdy se jejich hlasy zvolení politici „odkopali“. Moc bych si přál, aby jim to v příštích volbách spočítali. Zejména pak studenti, kteří v době konání posledních parlamentních voleb podlehli mediální masáži TOP 09 extrémně nakloněných médií a ve studentských volbách podpořili tuto stranu, snad již získali nějaké další vědomosti a rozhled.

Chápu dobře, že při existenci komunistické strany v parlamentu je označení „škodná" pro jinou stranu možná až přehnaně urážlivé. Já si to nemyslím. KSČM se svým názvem hlásí úplně jinam, než do demokratického spektra. Dle mého se jedná o nádor, který se, doufejme, že nastálo, nachází úplně mimo, demokratický organismus. To TOP 09 je úplně jiná sorta. Předstírala lék s pozitivními účinky, a místo toho hubí zdravé buňky, snažící se rozšířit prostor pro svobodu a omezit roli korupce. Tím je TOP 09 odpudivější i než komunisté či socialisté.

Autor: Miroslav Červenka | středa 24.8.2011 0:35 | karma článku: 25.62 | přečteno: 1481x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 176 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 610 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 70 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1860
Selfmademan. Dělám si rád, co chci a kdy chci. Jsem vnitřně svobodný a velice těžko snáším omezení vnější svobody, ať se mne bezprostředně dotýká nebo ne.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...